Velduil

Velduil
Velduil
Velduil

Eindelijk eens een velduil kunnen fotograferen. Omdat het een donkere dag was, moest het iso getal helaas omhoog naar 800.

De velduil (Asio flammeus) is een wijdverspreide uilensoort uit de familie van de echte uilen (Strigidae). Het is een grote uil met lange vleugels, doordringende ogen en een oranje tekening op zijn handpennen. De velduil laat zich voornamelijk zien op open velden en graslanden, waar hij zoekt naar kleine knaagdieren zoals aardmuizen. De velduil brengt veel tijd vliegend door, en jaagt in tegenstelling tot andere uilen ook overdag.

De velduil heeft een groot verspreidingsgebied en komt vrijwel over ter wereld voor. Uit fylogenetische analyses blijkt dat de soort op te delen in zeven ondersoorten. Velduilen zijn een van de weinige soorten echte uilen die ook eilanden ver van de kust hebben kunnen koloniseren. Het is bijvoorbeeld de enige uilensoort op Hawaï. Velduilen leiden meestal een zwervend, weinig gelokaliseerd bestaan. De meer noordelijke populaties zijn trekvogels met migratieafstanden van enkele duizenden kilometer.