Dagpauwoog

De dagpauwoog is een prachtige middelgrote vlinder die behoort tot de onderfamilie Nymphalinae van de familie Nymphalidae. Deze vlinder is een van de meest opvallende soorten in Europa vanwege zijn bonte kleuren. De dagpauwoog komt veel voor in de gematigde zones van Europa en Azië, en zijn belangrijkste waardplant is de brandnetel, die veel voorkomt in deze gebieden.

In België en Nederland is de dagpauwoog een algemene soort en een van de bekendste dagvlinders. Het is gemakkelijk te herkennen aan de oranjerode vleugels met een karakteristieke oogvlek op de bovenzijde van iedere vleugel. De onderzijde van de vleugels is juist goed gecamoufleerd met donkerbruine kleuren en donkere strepen. De rupsen van de dagpauwoog zijn ook goed herkenbaar aan hun gitzwarte lichaam met lange, brede stekels en worden soms massaal aangetroffen op brandnetels, die ze helemaal kaalvreten.

De dagpauwoog is vooral te zien in de zomer. Het is een van de soorten die als volwassen vlinder overwintert en ’s winters kan worden aangetroffen in huizen. In de lente ontwaken de dieren weer om te paren en de eieren af te zetten.