Eekhoorn

De eekhoorn, ook wel bekend als de rode eekhoorn of gewone eekhoorn, is een schattig en behendig knaagdier dat voorkomt in Europa. Deze soort is het meest voorkomende type eekhoorn in Europa en wordt vaak gezien in parken, bossen en tuinen.

De eekhoorn heeft een opvallende vacht die kan variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen. Het dier heeft lange gekromde klauwen waarmee hij gemakkelijk in bomen kan klimmen en van tak naar tak kan springen. De pluimstaart, die kan worden opgezet, dient als roer waarmee hij zijn sprong kan sturen. Deze staart, samen met de pluimpjes op de oren en de elegante manier van voortbewegen, maken de eekhoorn een schattig en aaibaar dier.

De eekhoorn is een omnivoor die zich voedt met noten, zaden, paddenstoelen en stukken boomschors. Soms eet hij ook dierlijk materiaal, zoals insecten, eieren en jonge vogels. De eekhoorn legt wintervoorraden aan om de koude wintermaanden door te komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houdt de eekhoorn geen winterslaap, maar wel een winterrust. Op gure dagen blijft hij verborgen in zijn nest en op betere dagen bezoekt hij zijn wintervoorraad.

De eekhoorn is een dagdier dat voornamelijk actief is vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. In de winter laat hij zich alleen ’s ochtends zien. Dit schattige knaagdier is een bekende verschijning in veel Europese tuinen en parken en wordt vaak bewonderd vanwege zijn behendige en schattige uiterlijk.leuk